Σάββατο, 12 Οκτωβρίου 2013

ΘΕΜΑ: "Ο ΤΡΥΓΟΣ"

Ένα ποτήρι κρασί ήταν αρκετό για να ξεκινήσει η συζήτηση με τα παιδιά σχετικά με τη προέλευση του.
 • Τα παιδιά είχαν ήδη κάποιες γνώσεις όσο αφορά στη διαδικασία του τρύγου και με τη παρατήρηση -σχολιασμό ορισμένων φωτογραφιών κατάφεραν να ταξινομήσουν με βάση τη χρονική σειρά έξι εικόνες στις οποίες απεικονίζονταν τα στάδια του τρύγου.


 • Ποίημα:                       "Η κληματαριά"
Σταφυλάκια κρεμαστά
γλυκά,λιχουδιαστά
να σας φάω λαχταρώ
μα να φτάσω δε μπορώ.
Αχ!κληματαριά ψηλή
θα ανέβω στο σκαμνί

 • Παραμύθι: "Το σταφύλι της Χαράς" απο το τευχος 29 του περιοδικού "Παράθυρο" και "Η περήφανη κληματαριά"

 • Δραματοποίηση: "Ο Τρύγος"
Ήταν νύχτα. Όλοι κοιμούνται. (τα παιδιά είναι ξαπλωμένα). Μόλις ξημέρωσε τεντώθηκαν καλά (τεντώνουν το κορμάκι τους), πλύθηκαν, έφαγαν (μιμούνται τις αντίστοιχες κινήσεις) και ξεκίνησαν για το αμπέλι (κανονικό βάδισμα). Σε λίγο όμως άρχισαν να περπατούν πιο βιαστικά, ύστερα τρέχοντας και έπειτα πάλι σιγά κλπ. Σκύβουν και αρχίζουν το μάζεμα των σταφυλιών (προχωρούν σκυφτά με αργά βήματα και με τα χέρια τους κάνουν την ανάλογη κίνηση). Στη συνέχεια κάνουν πως αδειάζουν τα κοφίνια, πως ξεκουράζονται, πως τα μεταφέρουν στο πατητήρι και ξεκινουν το πατημα των σταφυλιών κλπ.
Συνεχίστηκε για αρκετή ώρα με πολλές ιδέες των παιδιών.

 • Άσκηση προγραφής (ένωσαν τις διακεκομμένες γραμμές ώστε να σχηματιστεί το σταφύλι και μετά το χρωμάτισαν)

 
 
 
 • "Ο Τρύγος" - Ατομική εργασία (τα παιδιά χρωμάτισαν τις εικόνες με ξυλομπογιές και στο μικρό τσαμπί έφτιαξαν ρώγες απο πλαστελίνη και τις κόλλησαν) 

 
 

4 σχόλια:

 1. Μπράβο Δανάη !!!! όλα πολύ ωραία και η δραματοποίηση καταπληκτική θα την κάνω και εγω με τα μικρά μου όταν αξιωθούμε να μιλήσουμε για τον Τρύγο!!!Σ'ευχαριστώ και για τα καλά σου λόγια για το νέο μπλογκάκι μου!!Φιλιά

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Δανάη όπως ξέρεις πάντα μου αρέςσουν οι ιδέες σου και ο τρόπος που δουλεύεις! Έτσι έγινε και με τον τρύγο! Καλή εβδομάδα!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Όλα τα είχε αυτός ο τρύγος !!!!!!!!!!! Και τα δικά μου ΜΠΡΑΒΟ !!!!!!!!!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Σας ευχαριστώ πολύ όλες για τα καλά σας λόγια!

  ΑπάντησηΔιαγραφή